Alle kinderen naar Festival de Betovering!  Hoe logisch dat ook klinkt, zo makkelijk is dat niet altijd. In deze tijden blijkt het soms een grotere uitdaging dan voorheen. Maar schroom nooit om ons iets te vragen of met ons te delen. Bekijk hieronder wat we aankomende editie doen om kinderen voor wie bewegen, stilzitten, horen, zien of prikkels verwerken minder vanzelfsprekend is, welkom te laten voelen.

Wat zouden we nog meer kunnen doen? Geef je waardering en deel je ideeën en suggesties voor een nog inclusiever festival!

 

Hoe toegankelijk zijn de locaties?

Bij iedere voorstelling, film of workshop (onder de menuknop programma) is vermeld bij de locatiegegevens welke aanpassingen de locatie biedt, zoals: rolstoeltoiletten, reliëftegels, wijze waarop hulphonden gefaciliteerd worden


TIP
: wanneer je gebruik wil maken van voorzieningen zoals een ringleiding of speciale zitplaats, dan geef je dit bij je reservering aan.

 

Een visuele beperking

Onder de menuknop programma is er een knop Veel te horen”. Hier vind je voorstellingen die of heel talig zijn, zoals verteltheater of met veel liedjes en muziek zoals muziektheater en concerten. Het visuele is bij deze voorstellingen minder belangrijk. Wanneer je bij een voorstelling gebruik wil maken van speciale zitplaatsen vooraan i.v.m. het zicht geef dit bij je reservering aan.

 

TIP: de voorstelling Hans en Griet is beschikbaar met audiobeschrijving en vooraf mag het decor aangeraakt worden. Hiermee is het toegankelijk gemaakt voor kinderen en ouders die slechtziend of blind zijn. Vraag er naar bij je reservering.

 

Een auditieve beperking of anderstalig?

Onder de menuknop programma is er een knop “Weinig Woorden”. Hier vind je voorstellingen die visueel goed te volgen zijn en waarin het gesproken woord niet zo belangrijk is, bijvoorbeeld met objecten en projecties, dans of circus. 


Een aantal locaties heeft ringleiding of speciale zitplaatsen voor mensen met een auditieve beperking. Wanneer je hiervan gebruik wilt maken, geef dit dan bij je reservering aan. Je kunt met ons ook de mogelijkheden bespreken om een tolk in de zetten.

 

TIPDe voorstelling Hotel Hierwaardaar wordt getolkt door een gebarentolk voor slechthorenden of dove kinderen en/of hun ouders. Wanneer je bij deze voorstelling gebruik wilt maken van speciale zitplaatsen i.v.m. het zicht en zichtbaarheid van de tolk geef dit bij je reservering aan. 

 

Een verstandelijke beperking

Meedoen aan workshops: als rust, ruimte en een goede 1 op 1 begeleiding jou helpen mee te kunnen doen in een workshop, neem dan een kijkje bij de speciale muziekworkshops van KOO die hiervoor zijn georganiseerd. Als dat niet nodig is ben je uiteraard welkom bij alle andere workshops.

 

Bij alle voorstellingen zijn kinderen met een verstandelijke beperking van harte welkom: 

  • Leeftijdsaanduiding: de leeftijdsaanduiding is een vanaf-leeftijd, dus vanaf 6 jaar betekent dat een zeven, acht of negenjarige beter op zijn plek zit in deze voorstelling. Mocht de voorstelling een groot leeftijdsbereik hebben en ook voor pubers en volwassenen leuk zijn, dan staat er geen eindleeftijd bij vermeld maar een plusje + achter de vanaf leeftijd. 
  • Prikkelgevoelig: mocht je kind gevoelig zijn voor het verwerken van prikkels dan is het raadzaam om een relaxte uitvoering (zie hieronder prikkelgevoelig)  te bezoeken. 
  • Twijfel je toch ergens over, stuur ons een mailtje dan helpen we je op weg. We kunnen ook het gezelschap en de locatie informeren zodat je goed wordt opgevangen.


Prikkelgevoelig

Bezoek een  "relaxte uitvoering" in ons programma, dat zijn voorstellingen welke ook geschikt bevonden zijn voor kinderen die gevoelig zijn voor het verwerken van prikkels. Voorstellingen zonder stroboscoop- en lichteffecten, harde geluiden of knallen zijn  eruit gehaald of verzacht. Je mag te allen tijde de zaal verlaten en een rustig plekje opzoeken, al dan niet met gebruik van een (noise-cancelling) koptelefoon, die ook de zaal in mag. Er is een prikkelarme plek gecreëerd; een rustige plek waar je je even kan terugtrekken uit alle drukte; vooraf, tijdens of na een voorstelling. Vraag ernaar bij binnenkomst bij de kassa. Je mag ook een betovering gehoorbescherming-koptelefoon lenen die geluiden dempt. Deze uitvoeringen zijn ook geschikt voor kinderen met een bepaalde vorm van autisme of AD(H)D. 

 

TIP 1: kijk voor relaxte uitvoeringen bij de volgende voorstellingen: Yuto & de Boom, Do-Re-Mi-Ka-Do en De Nachtfantasten.

 
TIP 2:
wanneer je niet van verrassingen houdt, kun je je bezoek voorbereiden met een handig fotoboekje van een locatie en het bekijken van een filmpjes over wat bezoek aan een theater inhoudt.

Contact

Twijfel je ergens over en/of ervaar je een drempel om ergens naar toe te gaan met je kind?  Voor al je vragen, wensen of juist ideeen, neem contact op met Chantal Hompe

Vaak blijkt een gesprek al voldoende om je op weg te helpen.  We kunnen het gezelschap en de locatie informeren zodat je goed wordt opgevangen.

Blijf op de hoogte!

En meld je aan voor de nieuwsbrief van De Betovering.

 

 Ja, ik meld mij aan

Je contactgegevens worden niet (aan derden) verspreid. Bekijk ons privacystatement.