Álle kinderen zijn welkom op Festival de Betovering want we willen dat iedereen mee kan doen. Heb je een kind dat doof of slechtziend is of een andere beperking heeft? Of een kind dat moeite heeft met het verwerken van veel prikkels? Bekijk hieronder wat we al doen om iedereen zich welkom te laten voelen. 

Wat zouden we nog meer kunnen doen? Geef je waardering en deel je ideeën en suggesties voor een nog toegankelijker festival!

 

Toegankelijkheid

Veel locaties hebben aanpassingen voor kinderen met een beperking. Bij ieder programmaonderdeel wordt vermeld welke aanpassingen de locatie biedt, zoals:

  • rolstoeltoiletten
  • reliëftegels
  • wijze waarop hulphonden gefaciliteerd worden

Wanneer je gebruik wil maken van voorzieningen zoals een ringleiding of speciale zitplaats, dan geef je dit bij je reservering aan.

 

Verstandelijk beperking 

Deze editie geeft KOO (In het Koorenhuis) muziekworkshops voor kinderen met een verstandelijke berperking. Je kunt kiezen uit 3 verschillende workshops 1) Djembé, 2) Keyboard/piano of 3) een workshop Muziek & spel. In deze workshops krijgen de kinderen de ruimte (en maatwerk) om onder begeleiding van een gesecialiseerd docent het instrument uit te proberen.
    

Doof, slechthorend of anderstalig

Bekijk via het programmaoverzicht het programma Weinig Woorden want daar vind je voorstellingen en workshops die visueel leuk zijn en waarin het gesproken woord niet zo belangrijk is, bijvoorbeeld met veel dans of circus. Veel andere workshops zijn, met de hulp van een eigen tolk, ook leuk om te doen en goed te volgen.  Of bespreekde mogelijkheden om door ons een gebarentolk in te zetten bij een voorstelling waar een groep slechthorenden naartoe wil. 


TIP 1:
 het vijfdaagse workshoptraject Dit is mijn Tori van HNTjong is ook toegankelijk voor dove en slechthorende kinderen.


TIP 2:
twijfel je of een voorstelling geschikt is voor jouw kind en wil je dit toetsen?  Of wil je de mogelijkheden bespreken om een gebarentolk in te zetten voor een groep slechthorenden? Neem contact op met Chantal Hompe

 

Prikkelgevoelig 

Ga je graag naar het theater maar vindt jouw kind het al snel te druk of heeft het moeite met het verwerken van veel prikkels? Kom dan samen met je kind en kom naar de aangepaste uitvoeringen van voorstellingen, de relax-performances. 

 

1) Relax-performances

Lichteffecten, stroboscooplicht, geluiden of knallen zijn verzacht of eruit gehaald. Ook wordt het zaallicht een beetje aangelaten, zodat het niet helemaal donker is. Als een kind tijdens de voorstelling de zaal wil verlaten is dat geen probleem. Deze voorstellingen zijn ook geschikt voor kinderen met een bepaalde vorm van autisme of AD(H)D.

 

TIP 1: kijk bij de voorstelling Diorama voor de relax- perfomances in de ochtenden en ook een paar films in het Filmhuis zijn aangepast naar een relaxte uitvoering.  Houd deze pagina website in de gaten, want er komen mogelijk nog meer uitvoeringen bij die we dan hier bekend zullen maken.


TIP 2:
twijfel je of een voorstelling geschikt is voor je kind, wil je het graag even toetsen? Neem dan contact op met 
Chantal Hompe

2) Prikkelarme ruimtes

Een rustige plek waar je kind zich even kan terugtrekken uit alle drukte, wanneer hij of zij overgevoelig is voor een grote hoeveelheid prikkels? Dat kan!  In Theater aan het Spui wordt op de dagen dat Diorama speelt (vrijdag 23 en za 24 okt) een prikkelarme plek worden gecreëerd. Vraag ernaar bij binnenkomst!

 

3) Voorbereiding van het bezoek: fotoboekjes en filmpjes 

Is het voor het kind belangrijk om te weten wat je kunt verwachten? Bijvoorbeeld hoe de ingang van het theater eruit ziet, waar je je jas kunt ophangen en hoe de route is van de kaasa naa de zaal? Er zijn speciale fotoboekjes zodat je het bezoek goed kunt voorbereiden. Deze locaties hebben al een fotoboekje:

Bekijk ook samen het filmpje 'Welkom in het theater' van Kunstgebouw of voor de hele kleintjes 'Theater kijken, zo doe je dat' van jeugdtheatervoorziening Het Laagland. Zo leer je op een speelse manier alles over de gedragsregels in het theater.

 

Vragen? Ideeën? Advies op maat?

Voor al je vragen, advies op maat, het delen van je goede ideeën en specifieke wensen met betrekking tot toegankelijkheid, kun je contact opnemen met Chantal Hompe.

Blijf op de hoogte!

En meld je aan voor de nieuwsbrief van De Betovering.

 

 Ja, ik meld mij aan

Je contactgegevens worden niet (aan derden) verspreid. Bekijk ons privacystatement.